Behoor je ook tot dat deel van Nederland dat de komende dagen onder de radar duikt? Dat deel dat even niet thuis geeft als het om werk of serieuze zaken in het algemeen gaat? Weet dan dat het koud wordt met carnaval. Kleed je daarom warm om een voortijdige aftocht te voorkomen.
Schaars gekleed
Volgens het Rode Kruis weet slechts een derde van de Nederlanders hoe je onderkoeling herkent en da’s best weinig als hele schaars geklede volksstammen het risico lopen dit fenomeen tegen te komen tijdens de carnavalsdagen.
Blauwe lippen
Als je gaat rillen, dan weten de meeste mensen wel dat je het koud hebt. Dan neem je vaak zelf al maatregelen door de warmte op te zoeken. Heeft iemand blauwe lippen (niet geschminkt), dan zal zeventig procent van de omstanders wél doorhebben dat er iets mis aan het gaan is. Maar slechts een derde herkent bleek worden als zodanig, terwijl dit echt wel een verschijnsel van onderkoeling is. Mocht je iemand met onderkoelingsverschijnselen tegen komen, breng hem of haar dan naar een warmere omgeving en geeft iets warms en suikerrijks te drinken of verleen of zoek eerste hulp.
Remedie
Warm kleden is nog altijd een goede remedie. Net zoals niet te veel alcohol drinken. En daar wringt de schoen dus een beetje in deze tijd van het jaar in het zuiden des lands. Maar weet dat alcohol je bloedvaten verwijdt waardoor je sneller warmte verliest. Genoeg eten en water drinken houdt je energie op peil en zorgt er volgens het Rode Kruis voor dat je warm blijft. Lijkt eenvoudig, toch neemt slechts een vijfde van de Nederlander extra eten of drinken mee bij kou.
Laagjes
Gelukkig gaat 85 procent van ons goed gekleed op pad, door warme schoenen, handschoenen en sjaals te dragen, net zoals laagjes kleding onder de carnavalsoutfit zodat je ook iets uit kunt doen als je in een warme kroeg staat.
Voordeel
Maar zoals elk nadeel heeft ook dit nadeel een voordeel: door het koude weer wordt je pilsje niet snel lauw. Alaaf.