The Isle of Islay is beroemd en berucht om de zware, geturfde whisky’s de hier worden gemaakt. Aan het meest geturfde eind van het spectrum zit Ardbeg, ook een van de oudste distilleerderijen op Islay. Sinds 2012 brengt dit merk jaarlijks op Ardbeg Day een limited realease op de markt. Dit jaar is een mooie combinatie van een “Dram” en “Rum”. Dan krijg je dus de Ardbeg Drum.

Zaterdag 1 juni is de dag waarop de wereld mag kennismaken met de Drum en dat is dus op de jaarlijkse Ardbeg Day. De limited edition die elk jaar wordt uitgebracht heeft uiteraard alle kenmerken van dit klassieke Islay huis, maar brengt telkens wat nieuws met zich mee. Nu wordt een finish op ex-rumvaten wel vaker gebruikt in de whiskywereld, maar de combinatie van Islay malt en rum is toch iets dat je niet heel vaak tegenkomt. Het is natuurlijk ook niet een heel voordehandliggende combinatie, die scherpe turfsmaak en de tropische smaken van rum. Dus zijn we benieuwd hoe Ardbeg deze twee uitersten heeft weten te combineren.

Het label geeft al een aantal smaaknotities prijs: Pineapple notes, Ripe Banana notes en Briny notes. Die eerste twee zijn onmiskenbaar afkomstig van de Zuid-Amerikaanse pretcilinders. Bij het inschenken van onze eerste dram zijn het in de eerste plaats die kenmerkende Islay tonen die we ruiken: een stevige dosis turf en rook. Maar hoe anders dan de Ardbeg Ten, die we er voor het gemak even naast hebben gezet. Hier krijgen we ook die tropische ondertoon, en dennen! Naast elkaar is het verschil echt heel duidelijk en is de invloed van de rum een wel hele mooie. Donkere chocolade, rokerig vanille en appel met de op de fles vermelde tonen van ananas en rijpe banaan. Dit is wel een whisky waar we echt blij van worden. De Drum is echt een geweldige whisky en je zou deze kunnen zien als een mooie gateway-Ardbeg, een kennismaking met de bijzondere stijl van Ardbeg. Deze whisky kan zowel de Islay-novice als de doorgewinterde peat-head bekoren. Tegelijk laat Ardbeg zien hoe het met een deze finish een bijzondere afslag kan nemen op de Peated Highway.

Ardbeg Day is niet alleen een viering van het merk zelf, maar ook onderdeel van het Islay Festival of Malt & Music, het jaarlijkse whisky festijn dat as we speak plaatsvindt. Met de Drum refereert Ardbeg meteen aan een oude traditie van dit festival. In vroeger tijden trok op de laatste, afsluitende dag van het Feis Isle een bonte stoet praalwagens van Port Ellen naar Ardbeg. Deze limited edition, gefinished op ex-rumvaten, brengt de tropische geuren en smaken terug naar het eiland.

En gelukkig brengt Ardbeg de feestelijkheden ook naar Nederland! Op zaterdag 1 juni kun je bij vijf van de meest toonaangevende slijters in Nederland Ardeg Day vieren. Check de website om te zien waar bij jou in de buurt je de Drum kan proeven en uiteraard kan aanschaffen.

De Ardbeg Drum is verkrijgbaar vanaf 1 juni bij de betere slijter vanaf € 114,99.

 

Geen artikelen meer