Huizenprijzen stijgen, de kans op overwaarde dus ook. Andere kant van de medaille is dat wie groter of comfortabeler wil wonen, zelf ook meer geld voor een ander huis moet neerleggen. Je eigen huis verbouwen is misschien een aardig alternatief.

 

foto: david siglin / unsplash

Spaargeld

 

Voor zo’n verbouwing heb je geld nodig. Bijvoorbeeld middels een tweede hypotheek of door je spaargeld in te zetten. Beide opties hebben vanzelfsprekend haken en ogen. Spaargeld levert momenteel amper rente op, maar steek je het in een verbouwing dan kun je er in noodgevallen niet bij. Realiseer je dit goed en ga na of je zonder, of met minder, ‘back-up’ toe kunt.

 

Notaris

 

Ook een tweede hypotheek moet je niet lichtzinnig inzetten: deze kent nogal wat voorwaarden. Of je überhaupt in aanmerking komt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals de hoogte van je inkomen, de waarde van je woning, je huidige hypotheek en of het gaat om een nieuwe keuken of de verduurzaming van je huis. Bovendien moet je volgens De Hypotheker voor de tweede hypotheek naar de notaris. En dat kost geld.

 

foto: stephen crowley / unsplash

Advies

 

Spaargeld of tweede hypotheek: het is heel belangrijk om in beide gevallen gedegen advies in te winnen bij een financieel adviseur met kennis van hypotheek- en belastingzaken om uit te vinden hoe zo’n constructie in jouw financiële totaalplaatje past. Denk er absoluut niet te lichtzinnig over.

 

Energiebespaarlening

 

Als het gaat om energiebesparende maatregelen zijn er extra financieringsvormen beschikbaar die mogelijk interessant voor je zijn. Kijk bijvoorbeeld op www.energiebespaarlening.nl. Overigens: als je een tweede hypotheek gebruikt voor verbeteringen aan je huis, dan is deze meestal fiscaal aftrekbaar, zolang het gaat om een annuïtaire of lineaire hypotheek. Wil je het vrijgekomen geld voor andere zaken dan woningverbetering gebruiken, dan vervalt die fiscale aftrekbaarheid.

 

foto: jason briscoe / unsplash

Risico’s

 

Tot slot: een verbouwing of verduurzaming kan leiden tot meerwaarde. Maar bij alles wat je doet, moet je er rekening mee houden dat huizenprijzen ook weer kunnen zakken waardoor je mogelijk in een ‘onder water’-situatie terecht gaat komen. Met andere woorden: ga eerst op onderzoek uit hoe je een verbouwing in jouw financiële situatie kunt inpassen en laat je goed voorlichten over alle mogelijke risico’s. Want die nieuwe woonkeuken is een stuk minder leuk als deze uiteindelijk financiële problemen oplevert.

 

 

 

Geen artikelen meer