Vandaag waaide het weer flink. Op Vlieland is zelfs windkracht 9 vastgesteld en daarmee is het de derde officiële stormdag van dit jaar. Vorige week voelden we zelfs de kracht van een van de zwaarste stromen in 50 jaar. Hoe bereid jij je voor op wat er nog komen gaat?

Vliegende mensen

 

We moeten er maar een beetje aan wennen, zo lijkt het. In de 24 dagen die 2018 nu telt, hebben we al drie behoorlijk winderige dagen ervaren. Met als topper de storm op 18 januari, die met windstoten tot wel 140 km/u. Mensen vlogen door de straten, bomen knakten als luciferhoutjes, tuinmeubilair verhuisde zichzelf spontaan, golfplaten daken en dakpannen zeilden als vliegers door de lucht en de NS moest de dienstregeling staken. Heftig. Nou ja, Sint Maarten indachtig mogen we natuurlijk niet klagen.

 

Verankeren

 

Er van uitgaande dat de wind nog niet op is – het kan het hele jaar door immers stormen – rijst de vraag hoe we ons het beste kunnen voorbereiden. Meest eenvoudige oplossing is om de weerberichten goed in de gaten te houden, te checken of je dak nog goed vast zit, die boom in de tuin nog echt wel stevig in z’n schors staat en alle losse items in je tuin verankerd zijn of onderdak kunnen krijgen. Punt één omdat dit meer schade kan veroorzaken en punt twee omdat een weggewaaide tuinset meestal niet wordt vergoed door je verzekeraar.

 

Polis checken

 

Wat ons brengt op punt drie: misschien is het weer eens tijd om de polissen van je inboedel- en opstalverzekering er eens goed op na te slaan. In die polissen staat namelijk helder omschreven wat verzekerd is in en rond het huis. De opstalverzekering is er grofweg voor schade aan je huis, erfafscheiding, rolluiken, open haard, vastgelegde vloer, brievenbus en een vaste barbecue. Spullen die goed vast staan dus. Alles wat los ligt of staat, van tegels tot tuinhaard, en schade in de woning vallen meestal onder de inboedelverzekering, zo stelt financieel medium Wegwijs in een artikel op internet. Daarin staat ook te lezen dat schade aan een schutting op de erfgrens meestal maar voor vijftig procent wordt vergoed. De andere helft is voor de verzekering van de buurman/-vrouw.

 

Laten liggen

 

Weet dus wat je mag verwachten door de polis te lezen of neem vraag het je verzekeringsagent. Heb  je schade? Meld dit dan zo snel mogelijk, maak duidelijke foto’s van de schade, noteer zo precies mogelijk het tijdstip waarop de schade ontstond en ruim vooral niet meteen alles op. Mogelijk stuurt de verzekeraar een expert. Maar hoe goed je ook verzekerd bent: voorkomen is beter dan genezen dus stem alles goed af op het weer.

 

 

 

Geen artikelen meer