De brandweer rukt per jaar duizenden keren uit voor brand in een woning. Kleine, maar ook hele serieuze grote branden. Jaarlijks telt het korps volgens eigen zeggen tientallen dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Voorkom dat het jou overkomt, met wat tips van de experts zelf.

 

Ellende voorkomen

 

Foto: Daniel Tausis / Unsplash

Kortsluiting, roken en koken zijn veel voorkomende brandoorzaken. Goed opletten tijdens deze bezigheden, zorgen dat apparatuur in orde is en oplaadapparaten na het laden uit het stopcontact halen, voorkomt al een deel van de ellende. Deel twee is zorgen dat de brandweer zo snel en goed mogelijk zijn werk kan doen.

 

Belemmeringen

 

Het korps staat soms versteld van de belemmeringen die ze tegenkomen voor ze hulp kunnen verlenen: onleesbare huisnummers, hinderlijke rommel in de tuin, fietsen in de gang en spullen op de trap. Niet alleen hinderlijk omdat het de snelheid van hulpverlening in gevaar brengt, maar ook omdat je zelf minder gemakkelijk kunt vluchten voor de vlammen. Om jezelf en de brandweer te helpen, is er een app beschikbaar in Appstore en Google Play. Even zoeken op ‘Woningcheck-app’.

 

Gas en brand

 

Foto: John Cafazza / Unsplash

De app vraagt bij het openen om de vier cijfers van je postcode (invullen niet verplicht). Daarna kun je aangeven op welke plek in huis je staat en krijg je vijf vragen voorgeschoteld over de toestand van de betreffende ruimte. Bijvoorbeeld: is je meterkast opgeruimd of staat deze vol rommel? Opgeruimd is beter omdat de brandweer dan snel bij de gashoofdkraan kan komen. Gas wil je immers niet gemengd zien met woningbrand. Daarnaast komt brand als gevolg van een kortsluiting in de zekeringenkast nogal eens voor en in de meterkast opgeborgen spullen verergeren zo’n brand.

 

Vijf vragen

 

Aan de hand van de app loop je je hele huis door en krijg je een idee hoe het met de brandveiligheid is gesteld. Na elke vijf vragen volgt bovendien een video die duidelijk maakt hoe snel en agressief een bepaalde brand om zich heen kan grijpen. Kijk voor meer tips over brandpreventie op de site van de brandweer, www.brandweer.nl.

 

 

 

Geen artikelen meer