Elk jaar staat Het Concertgebouw gedurende zomer in het teken van de ZomerConcerten. Dit jaar voor het eerst met de nieuwe sponsor en naamgever: BankGiroLoterij. Een aantal vaste elementen maakt dit tot een heerlijk festijn van ontdekking en herkenning. Legendarische concerten worden gememoreerd, filmmuziek krijgt het podium dat het verdient, beroemde wetenschappers oreren over hun vakgebied en natuurlijk treden Arthur en Lucas Jussen op. Wij maakten een selectie uit de 80 concerten die gepland staan tussen 1 juli en 30 augustus.

Film

Star Wars: The Empire Strikes Back 
Afgelopen jaar werd A New Hope al integraal vertoond met live muzikale uitvoering en dit jaar zal het volgende deel (die wij overigens stiekem de beste vinden) aan de beurt zijn. Omdat deze films voor het laatst in 1997 in de geremasterde versie in de bioscoop zijn vertoond, is het toch wel heel tof om deze 20 jaar later (of nog iets langer als je deze had gemist) in Het Concertgebouw te zien en dan ook nog met de volledige muzikale begeleiding van het Residentie Orkest. Ook is dit een heel tof vader-zoon ding. Hou alleen rekening met tè jonge kinderen voor wie dit een lange zit kan zijn. Je herinnert je dan ineens dat Luke op Dagobah best wel langdradige scenes kent. Maar de veldslag op Hoth, de achtervolging door het astroïdeveld en het legendarische gevecht tussen Luke Skywalker en Darth vader, die wil je gewoon zien. En horen!

Star Wars: The Empire Strikes Back wordt op donderdag 11, vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli gespeeld.

TV-Thema’s – van Silan tot House of Cards
Weinig dingen zijn zo typerend voor je jeugd als de leaders van je favoriete tv serie. Gepresenteerd door Eric Corton zal het Noord Nederlands Orkest de beste muziek uit reclames en televisieseries spelen. Denk aan Rossini’s Ouverture uit Wilhelm Tell (uit de Grand’Italia reclame) en Sjostakovitsj’s Tweede Wals, die commercial waar André Rieu, Koning van de Wals, de alcohol-arme variant van Bavaria aanprijst. Ook zal Hermine Deurloo optreden met haar mondharmonica en iconische muziek ten gehore brengen van onder andere Baantjer en Once Upon A Time In The West.  Maar ook van Unox. Een gemeleerde avond dus die bol staat van sentiment en a-ha erlebnissen!

TV-Thema’s – van Silan tot House of Cards is op zondag 25 augustus om 20:00.

Beeldcredits Burk Uzzle / Creative Commons

Tribute

Woodstock: One Night of Peace and Music
Zonder enige twijfel is dit het meest beroemde festival aller tijden. De optredens van artiesten hier spreken nog altijd tot de verbeelding. Today’s Brew, de all-starband rondom Anne Soldaat en Yorick van Norden kiest de beste nummers van Joe Cocker, The Who, Santana, Jefferson Airplane en nog veel meer. Als gastzangers zijn Sandra van Nieuwland, Ricky Koole, Paul de Munnik en Stephanie Struijk uitgenodigd.

Woodstock: One Night of Peace and Music is op zaterdag 17 augustus om 20:00.

The Who’s TOMMY by Lucas Hamming & Friends
Precies 50 jaar geleden trad The Who op in Het Concertgebouw met hun rockopera TOMMY. Voor wie zich even afvraagt welke tracks daar ook alweer op staan: denk even aan de leader van de Top 2000 Aller Tijden, dat is de ouverture van dit album. Het verhaal gaat over Tommy, die doof, blind en stom wordt als hij de moord op zijn vader ziet gebeuren. Later wordt hij kampioen flipperen, een pinball wizzard dus, krijgt hij al zijn zintuigen weer terug (in het absolute meesterwerk Go To The Mirror!), start bovendien een eigen religie maar wordt dan door zijn eigen volgelingen uitgestoten (“We’re not gonna take it”) als blijkt dat ze ongeveer alles moeten afzweren en de zilveren flipperbal moeten aanbidden.

The Who’s TOMMY by Lucas Hamming & Friends is op woensdag 31 juli om 20:00

A Tribute to Stevie Wonder – Jazz Orchestra of the Concertgebouw
De onvoorstelbare carrière van Stevie Wonder kent een tragisch hoogtepunt. En dat is zijn grootste hit “I Just Called to say I Love You“. Al het geweldige werk dat Wonder uitbracht, zoals Sir Duke, Superstition, Sunshine of My Life, Signed, Sealed, Delivered, haalden allen niet de positionering van die ene monstrueuze creatie uit 1984. Maar Madeline Bell en Jeangu Macrooy, die deze avond zijn meest funky hits ten gehore zullen brengen, delen ongetwijfeld mijn mening. Samen met het Jazz Orchestra of The Concertgebouw gaan ze de geweldige klassiekers spelen die het oeuvre van Stevie Wonder tot een van de meest bijzondere maakt.

A Tribute to Stevie Wonder – Jazz Orchestra of the Concertgebouw is op vrijdag 26 juli om 20:00

The Who’s Roger Daltry – beeldcredits C. Hanekroot

Piano

Simon Trpčeski creëert magie bij Grieg 
Een jaar of 3 geleden zag ik bij een uitvoering van Rachmaninoff’s 3e Pianoconcert deze virtuoos een werkelijk verbluffend optreden geven. Dit stuk staat bekend als het moeilijkste pianoconcert ooit en tevens het meest geliefde werd van deze componist. Ik heb sindsdien mijn best gedaan om, wanneer hij in het land is, bij een optreden van Trpčeski te zijn. Kleine tip: zorg dat je een plek in het midden of links van het midden kiest. Te ver naar rechts (vooraan) en de pianist zal deels aan het zicht zijn onttrokken. Destijds werd dit concert aangekondigd als “een mooie uitdaging voor virtuoos Trpčeski”. Voor het Pianoconcert in a van de Noorse componist Grieg in juli wordt hij aangekondigd als pianomagiër en internationale toppianist. Bij zijn dus!
Daarnaast dirigeert Kerem Hasan het Radio Filharmonisch Orkest met Brahms’ Tweede symfonie (Pastorale).

Simon Trpčeski creëert magie bij Grieg is op 7 juli om 20:00

Hannes Minnaar neemt u mee in Chopin
Twee jaar geleden zag ik Hannes Minnaar voor het eerst, toen hij tijdens de Summer Nights Beethoven’s Kaizerkonzert speelde. Mensen vlogen overeind op de seconde dat zijn handen de toetsen voor het laatst loslieten, zo enthousiast was de zaal. Dit jaar zal Minnaar het Eerste pianoconcert van Chopin spelen, een van de bekenste pianocomponisten.

Het tweede deel van dit concert zal worden uitgevoerd door de Münchner Symphoniker met David Reiland als dirigent. Zij zullen Mozart’s Veertigste Symfonie ten gehore brengen, waarschijnlijk de meest geliefde Symfonie van Mozart.

Hannes Minnaar neemt u mee in Chopin is op zondag 28 juli om 20:00

Arthur en Lucas Jussen, Mendelssohn en Prokofjev
En natuurlijk is een seizoen Summer Nights niet compleet zonder de broers Jussen. Inmiddels zijn ze niet meer de kleine jongens met wie we kennismaakten in 2006. Ze reizen de wereld over om daar in de meest prestigieuze zalen hun kunsten te vertonen. Aanrader: volg ze op instagram, daar krijg je een leuk inkijkje in hun leven onderweg. Op 21 augustus zullen ze Mendelssohn’s Dubbelconcert in As uitvoeren. Vorig jaar tijdens het Prinsengrachtconcert speelden ze al Mendelssohn’s Duetto – hier de beelden.

Als tweede deel van de avond zal het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van hun toekomstige chef-dirigent Elim Chan twee stukken van Prokofjev ten gehore brengen. De Eerste Symfonie in D, op 25 en de Suite uit ‘Romeo en Julia’, op. 64.

Arthur en Lucas Jussen, Mendelssohn en Prokofjev is op 21 augustus om 20:00

Arthur & Lucas Jussen Beeldcredits Marco Borggreve

Geen artikelen meer