Gist is zowel onzichtbaar voor het blote oog als onmisbaar voor het maken van alcohol. Het heeft namelijk één belachelijk goede eigenschap en dat is dat het suikers kan omzetten in alcohol. En aangezien gist al honderden miljoenen jaren bestaat kunnen veilig stellen dat dit de bedoeling was van onze lieve heer. Het mooie is ook nog eens dat elke gistsoort een ander effect heeft op de smaak van de drank die hiermee wordt gemaakt. En daar maken merken weer mooi gebruik van, zoals bijvoorbeeld Glenmorangie.

Private Edition

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van hun Private Edition-serie lanceert deze Schotse whiskymaker een single malt gemaakt met wilde gist. Enige toelichting is hier op z’n plek. Normaal gesproken gebruikt een whiskyhuis een vaste soort gist, die ze inkopen bij producenten. Voor elke batch graanbeslag die wordt gefermenteerd wordt dan een kleine hoeveelheid van dit gist gemengd met water en dit beslag, zodat de gistcellen kunnen doen wat ze het beste kunnen. Namelijk hun leven opofferen voor ons plezier.

De gistsoort die Glenmorangie hier gebruikt heet Saccharomyces diaemath, een tot dusverre onbekende soort gist die ontdekt werd door dr. Bill Lumsden, de Director of Distilling bij dit huis. Deze soort bleek zeer geschikt te zijn voor het maken van whisky, zodat hij aan de slag kon gaan met het experimenteren bij fermentatie. Het smaakprofiel dat werd verkregen had duidelijk de signatuur van Glenmorangie, maar bracht tegelijk nieuwe smaken met zich mee. En zo ontstond de Allta, was Gaelisch is voor wild, de tiende in deze serie dus. Een whisky die 8 jaar heeft gerijpt op enkel firstfill en secondfill ex-Bourbon casks.

Michael Jackson

Overigens gebruikt Glenmorangie voor hun andere whisky’s nog altijd de gistsoort die ze altijd hebben gebruikt, omdat anders de smaak van al hun whisky’s zou veranderen. Dr. Lumsden werd op het idee gebracht om op zoek te gaan naar een andere gistsoort door een publicatie van de grootste whiskyschrijver ooit, Michael Jackson, in zijn boek The World Guide to Whisky uit 1987. Hierin schrijf Jackson over de eigen gist soort die Glenmorangie zou hebben gecultiveerd. Lumsden ging begin 2000 hiernaar op zoek, maar kon deze niet vinden. Echter, de van oorsprong gist-fysioloog was geïntrigeerd door het idee om een eigen gistsoort te isoleren en te kweken. Zodoende kwam hij deze soort tegen op een paar stengel Cadboll gerst.

Het resultaat is een whisky die bloemig in de neus is met in de mond tonen van vers gebakken brood, biscuit, zacht, romig vanille en sinaassappel met op de achtergrond een gistachtige smaak.

De Glenmorangie Allta is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de betere slijter vanaf € 99,95.

Geen artikelen meer