Alle prikkels die op je af komen, zijn soms maar moeilijk te kanaliseren. Keuzes maken is geen peulenschil in de dagelijkse informatiebrij. Daarom helpt Hommeage.nl je een beetje door geregeld een paar zaken voor het voetlicht te brengen.

 

Gezien?

 

Bron: Kadaster / Topotijdreis

Topotijdreis – Kaartfetisjisten opgelet: op een speciale site van het Kadaster kun je heerlijk tweedimensionaal door de tijd reizen. De Topografische Dienst van het Kadaster toont op topotijdreis.nl 200 jaar aan kaartenmateriaal, verzameld en geproduceerd sinds de oprichting van de dienst in 1815. Dit alleen is al bijzonder, maar wat het heel speciaal maakt, is het schuifje waarmee je door het materiaal scrolt, van 1815 tot en met 2017. Zo zie je Nederland veranderen, maar ook je eigen omgeving. Inzoomen is mogelijk, vrijwel tot op straatniveau. Check hoe jouw wijk, dorp of stad verandert in de loop der jaren. Zie de bebouwing groeien, de wegen toenemen en het groen afnemen. Kortom, beleef 200 jaar geschiedenis.

 

Gezien?

 

Foto: Mark Litjens

Indrukwekkende en bijzondere kunst uit China, in het Noordbrabants Museum. De expositie A Chinese Journey heeft geen Ming-vazen in de hoofdrol, maar bijzondere, moderne kunst, geënt op spiritualiteit, traditie en politiek en maatschappij. De objecten komen uit de verzameling van Uli Sigg, een Zwitserse zakenman die sinds eind jaren zeventig – en toe zo’n beetje als enige – zich verdiepte in de Chinese kunstwereld en veel hiervan verzamelde. Deze collectie wordt wereldwijd gezien als de beste en grootste verzameling op het gebied van hedendaagse kunst. Meest opvallend zijn de vele enorm grote objecten, zoals een op ware grootte uitgevoerde, maar in elkaar gezakte Russische T34-tank. Volledig gemaakt van leer van de allerbeste kwaliteit, zoals ook wordt gebruikt door Gucci en Louis Vuitton. De maker hiervan, He Xiangyu, zegt er geen politieke bedoelingen mee te hebben, maar het doet wel denken aan het protest van 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede. Meer info over collectie, prijzen en tijden vind je op de site van het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

 

Geen artikelen meer