Gezelligheid en bitterbal. Twee dingen die niet zijn te vertalen of uit te leggen, in welke taal dan ook. En dat terwijl diezelfde twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 

Expats

 

 

Zoek op bitterbal en buitenland en alles wat je tegenkomt is een bitterballenparty op een Nederlandse ambassade en misschien een enthousiaste Nederlandse ondernemer in den vreemde die lokale expats als afnemers ziet. Maar dan houdt het zo goed als op.

 

Koning

 

Zo’n bitterballenparty uit naam van de koning in een vreemd land klinkt meteen gezellig. Zoals gezegd, beide grootheden gaan nu eenmaal goed samen. Je krijgt er daarom meteen zin in. Al hoef je je paspoort niet te laten verlengen, voor een bitterballenpartij reis je af naar je lokale ambassadeur. Met natuurlijk een oranje blouseje aan, een rood-wit-blauw vlaggetje op je wang geschminkt en misschien wel iets geks op je hoofd. Ook dat is gezellig.

 

Winterspelen

 

Dat oranje en rood-wit-blauw, inclusief grappige dingen op hoofden, gaan we ook terugzien op de komende Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Daar kun je je klok op gelijk zetten. Iets wat sowieso aan te raden is, want het tijdsverschil bedraagt maar liefst 8 uur in het voordeel van Pyeongchang. Daar is de dag al lang begonnen als wij nog slapen. De meeste sporten komen daarom in de ochtend of middag bij ons op tv. Gezellig. Maar of er dan al een bitterbal op tafel komt…

 

Olympische biertent

 

Die laatste komt absoluut ter borreltafel in het Holland Heineken Huis in Zuid-Korea. Daarvoor tekent kroketten- en bitterballenbakker Van Dobben. Speciaal voor de gelegenheid wordt de Meestercroquettenmaker van het huis, Piet Brink, uitgezonden naar de Olympische biertent. Volgens een persbericht dat de ‘croquettenmaker’ de wereld in heeft geslingerd, gaat Brink meer dan 22 duizend bitterballen draaien. Gezellig. Voor die ballen heeft hij onder andere 120 kilo rundvlees, honderd kilo bloem, zestig kilo roomboter, zestig kilo variëteit groenten, veertig kilo ui, zestig kilo ei en 250 kilo paneermeel. Allemaal lokaal verworven, want Zuid-Korea is een beetje streng qua invoer.

 

Café Batavia

 

Voor Brink en alle bitterballeneters ter plekke hopen we dat het goed komt met die lokale producten. De enige ervaring op bitterbal-in-buitenland-gebied die ik ooit heb opgedaan, in het kolonialistisch ingerichte Café Batavia in Jakarta, bleek minder geslaagd. Met als getuige de Koninklijke familie, die fotografisch vanaf de muur meekeek, bleken de van de kaart bestelde bitterballen de toets der kritiek niet te kunnen doorstaan. De vorm (bal, zie foto onderaan) kreeg een 10, de textuur (ragoutachtige substantie) een 8, maar smaak en smaakbeleving waren ver ondermaats. Meest waarschijnlijke verklaring: mogelijk is de receptuur niet meegeëvolueerd na de aftocht van Nederland. Mocht de receptuur nu wel in Zuid-Korea achterblijven, zijn ze daar in elk geval wél bij de tijd.

 

 

Geen artikelen meer