De Hermitage Amsterdam viert dit jaar haar 10-jarig bestaan en dit jubileumjaar wordt geopend met de tentoonstelling De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage. Ruim 300 kunstwerken zijn te bewonderen uit verschillende stromingen en culturen, met meesterwerken van Rembrandt, Matisse, Da Vinci en Bernini. Wij mochten alvast een kijkje nemen.

Uniek

‘Normaal gesproken’ ligt aan een tentoonstelling een centraal thema ten grondslag. Een bepaalde kunstenaar, een periode, een historisch persoon, een stroming. Zo’n thema wordt dan zo volledig mogelijk belicht. Nu is echter voor een andere en, mogen we wel toevoegen, vrij unieke insteek gekozen. Er zijn namelijk ruim 300 kunstwerken bijeengebracht uit totaal verschillende tijdperken, stromingen en culturen. De rode draad is dat deze werken allen symbool staan voor de periode waarin ze zijn gemaakt en daarmee gezamelijk een overzicht vormen van de kunstgeschiedenis. En natuurlijk zijn allen in bezit van de grote Hermitage in St. Petersburg.

Bij de ingang staat de bezoeker al meteen oog in oog met het oudste kunstwerk van deze tentoonstelling: Venus van Kostjonski. Dit krap 9 cm grote beeldje van kalksteen dateert uit 23.000 v Chr en werd in 1983 gevonden in het zuiden van Rusland. Het is een klein vrouwenfiguur, vol symboliek en verwijzingen naar de vrouwelijke vruchtbaarheid. Het Paleolytische tijdperk is nu met name bekend van het gelijknamige dieet, toen de mens nog jager-verzamelaar was, maar ook bekend om de kunst die uit deze periode is gevonden, met name grotschilderingen.

Da Vinci

Wat meteen opvalt bij binnenkomst van de centrale hal van de Hermitage is de opstelling van de kunstwerken. Bij voorgaande tentoonstellingen werd meestal gekozen voor een open karakter waarbij het thema duidelijk zichtbaar was. Nu is gekozen voor een opstelling die het zicht op de zaal iets breekt. En dat is leuk, want nu is achter elk muurtje en achter elke opstelling iets geheel nieuws te vinden, waardoor je telkens verrast wordt. Waar pronkstukken voorheen een centrale plek kregen die al van een afstandje te zien waren, sta je nu ineens oog in oog met een Da Vinci. Om maar iets te noemen.

En zo wordt je in vrij rap tempo van 23.000 voor Christus meegenomen naar het heden. Bijvoorbeeld in de vorm van de video-installatie Manifesta 10 van Rieneke Dijkstra uit 2014. Of het licht macabere Stupidity standing on Death van Jan Fabre uit 2016.

Leonardo da Vinci (school van), Naakte vrouw (Donna nuda), 16de eeuw. Olieverf op doek (overgezet van paneel) © State Hermitage Museum, St Petersburg

Er is speciaal voor kinderen een leuke speurtocht uitgezet met een tiental vragen en een eindopdracht. Een tijdje geleden heb ik met mijn zoontje van 7 een dergelijke speurtocht gehouden door het Van Gogh museum en meneer was 2 uur lang geboeid en druk bezig met alles zelf op te zoeken en te lezen. Ik verwacht dat hij dat ditmaal weer gaat hebben, het boekje is erg leuk vormgegeven en heeft niet te ingewikkelde vragen.

Je kunt het beste online je kaartjes alvast reserveren, dan hoef je niet in de rij te staan, die kan nog wel eens lang zijn. Met name de middagen zijn erg druk, dus het beste kom je in de ochtend op bezoek.
De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage is te zien vanaf 2 februari tot 25 augustus.

Henri Matisse, Naakt, 1908. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Tintoretto, Sint Joris verslaat de draak, ca. 1555–58. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Geen artikelen meer