Bierland België kent heel wat pareltjes die nog niet zijn ontdekt door het grote publiek. Zoals Tripel Karmeliet van Brouwerij Bosteels. Een bier met smaak én een mooi verhaal. Heb je wat te vertellen tijdens het drinken.

 

Beste bier

 

Antoine Bosteels, zevende generatie van de brouwersfamilie.

Tripel Karmeliet zag het goudgele leven in 1996, haalde ondertussen al heel wat prijzen op – zoals de titel ’s werelds beste bier in 2008 – en verblijdt het leven van de kenners al jaren. In ons land is het nog niet wijd verbreid bekend, maar wie weet komt daar nu verandering in middels een uitgebreide reclamecampagne in magazines en via social media.

 

Familiehuis

 

Hommeage was in het familiehuis van de Bosteels getuige van de aftrap van deze campagne, die het motto ‘Schoonheid Brouwen’ meekrijgt. Het in het ten zuidoosten van Antwerpen gelegen dorp Buggenhout is al sinds 1719, oftewel zeven generaties, het epicentrum van de familiebrouwerij. Ondertussen is het bedrijf ingelijfd door drankmultinational AB InBev, maar wel met de garantie dat de  Buggenhoutse brouwerij ook in de toekomst gewoon blijft brouwen gebrouwen in het dorpshart. Traditie is zelfs voor een multinational belangrijk, net zoals het gegeven dat kwaliteit altijd voor kwantiteit zal gaan. Feiten die de familie vanzelfsprekend met passie onderschrijft.

 

Pauwel Kwak

 

Tripel Karmeliet is in Nederland misschien niet heel bekend, in tegenstelling tot Pauwel Kwak (met het aparte glas dat in een houten rekje hangt) en Deus (een champagnebier), de twee andere bieren die door Bosteels worden gebrouwen. Het nieuwe publiciteitsoffensief moet daar verandering in gaan brengen.

 

Kloosterorde

 

Karmeliet is vernoemd naar de kloosterorde van de Karmelieten van Dendermonde, gelegen op een steenworp afstand van de brouwerij. Het bijbehorende verhaal luidt dat de familie Bosteels begin jaren negentig een nieuw bier wilde brouwen, gebaseerd op drie granen: tarwe, haver en gerst. Volgens Ivo Bosteels (zesde generatie) hebben ze met drie man sterk drie jaar geproefd, de ingrediënten steeds weer aangepast en gefinetuned totdat de drie componisten wederom een slok namen van het proefbrouwsel en elkaar daarna blij aankeken. Missie geslaagd. Met een beetje hulp uit de oudheid: tijdens de conceptiefase werd een recept gevonden in het Karmelietenklooster dat eveneens de drie granen als hoofdbestanddeel gebruikte. Een recept uit 1679 en daarom nu het jaartal dat trots op de handgeschilderde glazen prijkt.

 

Krachtig

 

Hoe oud het recept ook is, hoe lang de brouwersfamilie ook al in de weer is, Tripel Karmeliet heeft een smaak die helemaal bij deze moderne tijd past: fris, fruitig, beetje bitter, maar vooral krachtig. De goudgele kleur brengt zelfs op een grijze dag kleur in je leven en terwijl je je door de dikke schuimlaag werkt, bereiden je papillen zich alvast voor op een aangename streling. Zacht, bijna satijnachtig en zeer smaakvol. De acht procent laat zich zeker niet meteen gelden, maar maakt het een goede begeleider voor zowel stevig vlees als een mooi stuk witvis, zoals we in Buggenhout mochten vaststellen. Scheelt een hoop gewissel tussen witte en rode wijn, dus doe er je voordeel mee.

 

Online

 

Tripel Karmeliet is met name online goed verkrijgbaar in Nederland, net zoals in de betere slijterij. Gemiddelde prijs ligt rond de € 1,70  per fles.

 

Antoine Bosteels vertelt over ‘zijn’ Karmeliet. Hij stond aan de wieg van deze tripel.

 

 

Geen artikelen meer