Het is wat, zo’n bachelor pad.  Binnenkomen in het huis waar een vrouw woont is vaak een groot verschil met wanneer je in een mannenhuis bent. Vrouwen hebben de neiging om een lekker nestje voor zichzelf te creëren. Kleedje hier, kaarsje daar, hangplantje aan het plafond en een fotoserie van haar vakantie naar Aruba in 2013 verspreid over de muur.

Wanneer je echter in het huis van menig single man komt, kan het soms een beetje ‘kil’ te ogen. Er zijn echter een aantal makkelijke manieren om sfeer te creëren in huis. En dat diggen de chicks die je af en toe wellicht mee neemt heel erg.

Sfeer creëren in huis: zo doe je dat

1. De psychologie van kleur

Grote kans dat je een redelijk basic kleurenpalet in je woning hebt. Wit, zwart, grijs, misschien een beetje hout: allemaal erg veilig en rustig. Ondanks dat een houten vloer de woning al erg kan ophalen, zijn er meer kleuren dan  de bovenstaande. Kleur is erg belangrijk, wist je dat verschillende kleuren een andere psychologische reactie op kunnen wekken? Door te spelen met elementen van kleur, geef je je woonruimte een boost. Ook als man kan het motiverend werken om wat kleuren in je leefomgeving te brengen. Dit kan door middel van accessoires, meubilair, planten of kleden. Wij hebben een aantal verschillende kleuren en hun effecten op een rijtje gezet.

  • Blauw en grijs: werken rustgevend, zijn dus ideaal om te verwerken in je slaapkamer.
  • Rood: laat het bloed sneller pompen en geeft energie. Ideaal voor plaatsen als de woonkamer, eetkamer of misschien zelfs slaapkamer?
  • Groen: zou ook rustgevend moeten werken. Deze kleur is perfect voor plekken waar je wilt ontspannen. De kleur zou namelijk helpen met het verminderen van stress.
  • Geel: is een goede energizer. Ideaal voor het kantoor of plaatsen waar je je creativiteit en productiviteit wil creëren.

2. De muren

Muren kunnen een hoop veranderen in huis. Het is misschien voor de hand liggend om ze wit te laten en er ‘eventueel, ooit, op een dag’ een schilderijtje tegenaan te gooien. Maar het resultaat hiervan is vaak dat muren kaal blijven. En kale muren kunnen zorgen voor een kaal ogend huis. Het kan dus al heel wat doen om een muur te behangen of te verven in een toffe kleur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan donkerblauw of olijfgroen, Of zelfs donkergrijs. Een té wit huis zorgt voor een klinische omgeving: je krijgt dan een ziekenhuis effectje. Wil je niet. Simpelweg één muurtje in een andere kleur verven does the trick. 

3. Accessoires

Van kaarsen tot planten en boeken: accessoires doen enorm veel voor je woning. En krijg nu niet meteen kippenvel terwijl je denkt aan roze bloemetjes met theelichtjes eromheen, op een stapeltje zorgvuldig geselecteerde boeken, óp een minikleedje – óp een plankje. Is allemaal helemaal niet nodig. Een simpele stapel boeken op de kast doet al veel: het voegt wat kleur en nét dat extra’s toe. Maar ook een simpele kamerplant, vloerkleed, toffe grote lamp of een nice stuk kunst aan de muur doen ’t goed. Is allemaal helemaal niet zo moeilijk en het hoeft ook niet veel te zijn, maar wat accessoires in je woning kunnen ervoor zorgen dat er allemaal net wat ‘bewoonder’ uitziet.

4. Texturen

Niet alleen de kleuren zijn belangrijk, maar ook texturen doen veel voor je woning. Als alle texturen in je woning overeenkomen, zorgt dit voor een saai geheel. Het is dus tof om wat afwisseling hierin te gebruiken. Verschillende texturen bevorderen de stemming en sfeer in een ruimte. Kussens en dekens zijn een makkelijke manier om wat extra texturen aan te brengen in je woning. Deze zorgen ervoor dat het een ‘knusser’ geheel wordt. Dit kan al door een sprei of deken over de leuning van je bank te gooien. Bij het aanschaffen van een bank of stoelen moet je overigens ook de textuur in je achterhoofd houden: heb je heel veel witte, gladhouten meubelen in je woning? Kies dan bijvoorbeeld voor een donkerdere, stoffen bank in plaats van leer.

5. Indeling

Het lijkt misschien heel voor de hand liggend: bank tegen de muur, salontafel ervoor en tv aan de muur aan de overkant. Maar het kan zijn vruchten afwerpen om eens te spelen met deze standaardindeling. Ben niet bang om een vakjeskast als afscheiding in het midden van je kamer te gebruiken bijvoorbeeld. Dat kan er nét voor zorgen dat de ruimte wat minder leeg en speelser wordt. Denk na over verschillende indelingen, ga lekker schuiven en kijk naar je opties. Je zult zien dat er meer dan één manier van inrichten is.

6. Licht

Licht is een erg belangrijk element. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag. Wanneer je een woning hebt met een flinke raampartij waardoor je een overschot hebt aan lichtinval, is het verstandig om te investeren in toffe gordijnen. Ziet er niet alleen wat netter uit, maar daarmee kun je ook de hoeveelheid licht die naar binnen valt reguleren. Gordijnen zijn niet alleen handig voor de slaapkamer dus! Daarnaast moet je bij het uitkiezen van verlichting goed uitkijken dat je niet voor een te wit en fel licht kiest. Bij sfeervolle verlichting is een geler, meer gedempt licht juist belangrijk. Wanneer je namelijk een LED lamp boven je kop hangt in de woonkamer zul je zien dat je alsnog de gevreesde ziekenhuissfeer naar binnen trekt. Plus: je wordt er niet veel knapper van, mocht je je date mee naar huis willen nemen. Kleinere, sfeervolle lampen zijn belangrijk. Ook om the mood te scheppen!


Coatingvloer.nl

7. Balans

Het toverwoord bij het brengen van sfeer in je woning, is balans. Wanneer je alle bovenstaande elementen op een verkeerde manier je woning in blaast, is het resultaat een geheel waar de Efteling van zou schrikken. Je wil geen kermis, dus wees voorzichtig. Ga niet én voor een knalgele muur, blauwe harige kussens, een roden leren bank en in ieder vakje in je vakjeskast een kaars/plant of boek. Dan wordt het te veel. Speel een beetje met de verschillende elementen en zorg ervoor dat je een balans brengt tussen rust en sfeer.


Dit artikel verscheen eerder op Manify

Geen artikelen meer